
La tinca al forno
juli 5, 2025
Rosso Bronzone
juli 5, 2025De salami van Monte Isola
Deze salami is een echt streekproduct en wordt vooral gemaakt in de dorpjes Cure, Masse en Siviano. Dankzij het bijzondere microklimaat krijgt het vlees hier zijn unieke smaak.
De salami wordt gemaakt van varkens die minstens 220 kilo wegen en veel vet hebben op de rug. Ze krijgen speciaal voer zoals zemelen en meel. Na het slachten wordt het vlees op een speciale manier verwerkt: de ham, lende en buik worden met de hand in kleine blokjes gesneden. Ongeveer 10% van het vlees wordt grover gemalen.
Daarna worden zout en kruiden toegevoegd. Ook wordt er knoflook met rode wijn gebruikt, op een doek geperst om het aroma over te brengen. Het geheel wordt in een natuurlijk runderdarm gestopt en met de hand dichtgebonden.
De salami rust eerst twee dagen om het eerste vocht te verliezen. Daarna wordt hij ongeveer 10 dagen gerookt en gedroogd in warme ruimtes, verwarmd met houtvuur en rook. Alles gebeurt nog op traditionele wijze.
Wanneer de salami klaar is, moet een plak mooi rood van kleur zijn, stevig aanvoelen en een licht gerookte geur hebben. Eén stuk weegt aan het begin van het droogproces minder dan 500 gram. Volgens de traditie wegen drie salami’s samen ongeveer 1 kilo.
Een leuk weetje: vroeger had bijna elk gezin op Monte Isola twee varkens, die in juli werden gekocht en zelf werden vetgemest.
“Sua Maestà: de Salami van Monte Isola”
Elk jaar in april viert het eiland zijn trots tijdens het evenement "Sua Maestà: il Salame di Monte Isola" – oftewel “Zijne Majesteit: de Salami van Monte Isola”. Bezoekers kunnen de salami proeven én zien hoe deze stap voor stap wordt gemaakt.
Aan het eind van het feest wordt ook nog de lekkerste salami gekozen en bekroond.