
Salami van Monte Isola
juli 5, 2025La tinca al forno
Tinca al forno – Een streekgerecht uit Clusane aan het Iseomeer
De tinca al forno (gebakken zeelt) is het typische gerecht van Clusane d’Iseo, een dorpje aan de oever van het Iseomeer, aan de kant van de provincie Brescia. Het gerecht heeft het De.Co.-keurmerk (een erkenning voor lokale producten) en wordt meestal geserveerd met polenta. Elk jaar worden er in de streek meer dan 50.000 porties van gegeten.
In de zomer staat het gerecht centraal tijdens een speciaal feest: de "Settimana della Tinca al Forno" (Week van de Gebakken Tinca), dat elk jaar in juli wordt gehouden.
Oorsprong van het gerecht
Clusane was vroeger een vissersdorpje. In de jaren ’60 begon men te beseffen dat de tinca al forno ook toeristen kon aantrekken. Toen werd ook de toeristische vereniging "Operatori Turistici Clusanesi" (OTC) opgericht. Sindsdien is dit gerecht hét symbool van de gemeenschap geworden.
Hoe wordt tinca al forno gemaakt?
Volgens het traditionele recept wordt de vis diep ingesneden op de rug, schoongemaakt en gewassen. Daarna wordt de buikholte gevuld met een mengsel van Grana Padano-kaas, paneermeel, boter, kruiden, zout en peterselie. De combinatie van kruiden is belangrijk, en elke kok heeft vaak zijn eigen variant.
De vissen worden vervolgens in een terracotta ovenschaal gelegd, met olijfolie en laurierbladeren. Daarna wordt de rest van de vulling erover verdeeld, samen met wat klontjes boter.
De vissen gaan ongeveer 2 uur in de oven. Ze worden geserveerd met polenta, rijkelijk overgoten met gesmolten boter uit de ovenschaal en versierd met laurierbladeren.
Het is een heerlijke, traditionele schotel die je niet snel zult vergeten na het proeven!