
Salami van Monte Isola
juli 5, 2025
Franciacorta
juli 5, 2025Rosso Bronzone
De Rosso Bronzone is een bijzondere rode wijn die gemaakt wordt van een mix van Merlot, Cabernet Sauvignon, Franconia en andere oude druivenrassen die al generaties lang in deze streek groeien. De wijn komt van kleine wijngaarden, gelegen op de hellingen van de Orobische Alpen of Bergamasker Alpen, waar gepassioneerde wijnboeren nog steeds op traditionele wijze werken.
Dankzij het unieke microklimaat – met bergwindjes die samenkomen met de zachte lucht van het Iseomeer – en de ligging op zonnige hellingen, ontstaat er een wijn met een rijk aroma, volle smaak en diepe geur. Veel druiven groeien nog altijd volgens oude methodes, bijvoorbeeld aan pergola’s op kleine terrassen in de bergen.
Deze wijn past perfect bij typische streekproducten zoals salami, vleesgerechten en bergkazen, die hun smaak te danken hebben aan de frisse bergweiden, traditionele boerderijen (malghe) en het pure landschap van de heuvels en bergen.
De Rosso Bronzone is een jonge wijn die je het best drinkt binnen 1 tot 2 jaar. Hij wordt in het voorjaar na de oogst gebotteld en blijft daarna nog 2 à 3 jaar goed zonder zijn bijzondere eigenschappen te verliezen. Serveer hem op kamertemperatuur.
Leuk weetje: de Monte Bronzone, de berg waaraan de wijn zijn naam te danken heeft, ligt bijna in onze achtertuin. Het is een heerlijke plek voor een mooie wandeling, met prachtig uitzicht over het Iseomeer!
Laat me weten als je hier een flyer of wijngids van wil maken – ik help graag verder!