Predore

Predore is een dorp in de provincie Bergamo in de regio Lombardije. Predore ligt ook aan de oever van het zéér mooie Iseomeer dat bekend staat om zijn kristalheldere water en talrijke recreatiemogelijkheden, zoals zwemmen, duiken, vissen en watersporten. Om een inschatting te maken waar dat net ligt. Het Iseomeer ligt tussen de beter gekende meren Como -en Gardameer.

Geschiedenis van de naam

"Pretorium is de Romeinse naam voor Predore, waar recentelijk de Romeinse 'baden' zijn ontdekt en openbaar bezocht kunnen worden aan de oever van het meer. Er zijn ook documenten die wijzen op de verspreiding van de Egyptische godin Isis, die destijds door Rome werd 'geadopteerd', en de naam van Ario Muciano, een praetor van Rome die zijn residentie in Predore had.

Sommige mensen twijfelen echter al geruime tijd aan de oorsprong van de naam, waarbij ze suggereren dat deze niet afkomstig is van een onbekend 'Pretorium', maar van 'prede', wat stenen betekent. Deze stenen vallen van de heuvels achter de stad en komen terecht in de buurt van de huizen van de inwoners.

Al jarenlang vallen er stenen vanaf de rotsen boven het dorp, over de gehele lengte van de stad, op het land, de wegen, de huizen en de bewoners."

Het Weer

Predore
Predore, IT
9:56 pm, september 21, 2023
19°C
half bewolkt
Wind: 7 Km/h
Pressure: 1008 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:05 am
Sunset: 7:21 pm